Sacharidy a tuky patří mezi energetické zdroje krmné dávky. Představují nezbytné složky pro kteroukoliv skupinu koní. Proto je jejich pochopení a využití v krmné dávce velmi důležité.


Sacharidy

Sacharidy obsahují pro koně významné zdroje energie a tvoří hlavní složku většiny krmiv, díky čemuž jsou nepostradatelné pro zdravé trávení. Přibližně 75% všech rostlinných materiálů (např. seno, obilí) se skládá ze sacharidů. Jadrná krmiva poskytují více energie, než krmiva s vysokým obsahem vlákniny, a zejména z tohoto důvodu by měla tvořit alespoň 50 % hmotnosti z denní dávky. Pro většinu koní ovšem může tvořit mnohem vyšší podíl – u nepracujících či lehce pracujících to může být až 100 %. Ne všechny sacharidy jsou ovšem stejné a ne všechny dodávají koni glukózu pro doplnění glykogenu.


Rozdělení sacharidů:

 

Sacharidy

Kde se nachází

Kde se tráví

Produkty trávení

Nestrukturální sacharidy

Glukóza

Fruktóza

Laktóza

Sacharóza

škrob

Jadrné krmivo s nízkým obsahem vlákniny

(oves, kukuřice, ječmen)

Štěpeny enzymy v tenkém střevě

glukóza

Strukturální

Sacharidy

(tj. vláknina)

Celulóza

Hemicelulóza

Lignin

pektin

Buněčné stěny rostlin

(seno, tráva)

Fermentace bakteriemi v tenkém střevě

Těkavé mastné kyseliny


 

Nestrukturální sacharidy se mohou vstřebávat v tenkém střevě pouze jako monosacharidy. Enzym amyláza vylučovaný slinivkou břišní štěpí polysacharidy na disacharid maltózu, která je dále štěpena na monosacharidové komponenty, a to konkrétně na dvě jednotky glukózy. Glukóza, která projde přes stěnu tenkého střeva do krevního řečiště je okamžitě k dispozici pro energetické využití. Pokud však momentálně není energie potřeba, tělo ji ukládá ve formě glykogenu do svalů a do jater. Když jsou tyto zásoby naplněny, začnou se monosacharidy přetvářet na tuky. Glykogen i tuk lze kdykoliv čerpat na energii. Až 2% hmotnosti kosterních svalů tvoří glykogen, který poskytuje snadno dostupný zdroj energie.

Koně jsou omezeni v trávení velkého množství škrobu obsaženého v jadrném krmivu (kukuřice a ječmen mají 65-70 % škrobu, oves kolem 50 %). Problém není v celkovém množství krmiva přijatého v průběhu dne, avšak v konkrétní dané dávce, která by neměla překročit 2,3 kg na 500 kg hmotnosti, jak již bylo zmíněno dříve. Po pozření velkého množství enzymy nemohou správně trávit a nestrávený škrob se tak dostane do tlustého střeva. Mikroorganismy nezvyklé na velké množství škrobu mají narušený ekosystém, což může působit a vést k odumření některých mikroorganismů a vylučování toxinů, jež jsou vstřebávány do těla a mohou způsobit např. laminitidu.

Strukturální sacharidy neboli vláknina jsou primárně nalezeny ve stěnách rostlinných buněk. Tyto sacharidy jsou odolné vůči trávicím enzymům v tenkém střevě a jsou tráveny až v tlustém střevě pomocí mikroorganismů za vzniku těkavých mastných kyselin (kyselina octová, máselná, propionová), které jsou absorbovány do krve a transportovány do jater. Kyselina octová je využitelná jako přímý zdroj energie. Ta, která není upotřebena, slouží k syntéze mastných kyselin s dlouhým řetězcem (mohou být uloženy nebo vyloučeny v mléce). Kyselina propionová je využita ke glukoneogenezi (tvorba glukózy) v játrech, čímž přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi. Nicméně všechna vláknina nemůže být účinně fermentována, čímž snižuje celkovou stravitelnost. Celulóza je stravitelná pouze ze 40%, hemicelulóza z 50%, zatímco lignin není stravitelný vůbec. Energie uložená z těkavých mastných kyselin tvoří zhruba 30-70% a je naprosto dostačující pro záchovu.

 

Tuky

Přirozená koňská potrava neobsahuje téměř žádný tuk. Většina obilnin používaných ke krmení obsahují něco málo mezi 2 % a 3,5 % tuku. Minimální obsah tuku je velmi důležitý a to zejména v důsledku vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Organismus ke své správné funkci potřebuje také tzv. esenciální mastné kyseliny, a to hlavně kyselinu linolovou a alfa-linolenovou, známé též z lidské výživy jako tzv. omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Obě skupiny kyselin jsou významné pro produkci různorodých hormonů. Ve stravě se přirozeně vyskytuje více omega-6 mastných kyselin. Bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin je lněné semínko a také lněný olej.




Tuky jsou triacylglyceroly skládající se z molekuly glycerolu a tří molekul volných mastných kyselin. Tyto složky jsou velmi snadno stravitelné, ačkoli je gastrointestinální soustava koně vyvinuta k trávení velkého množství vlákniny. Koně dobře snáší až 20 % celkového množství tuku v krmné dávce bez negativních účinků. Ve skutečnosti může být tuk v porovnání se sacharidy stravitelný mnohem snadněji, jelikož vysoké dávky tuku nemají vliv na pH slepého střeva na rozdíl právě od velkých dávek škrobu. Tuk je vynikajícím zdrojem energie, jelikož ve srovnání se sacharidy poskytuje zhruba 2,5x více energie než kukuřice a 3x více energie než oves. Zatímco z běžného sena nebo jádra kůň využije přibližně 50 – 60 % energie, tak z rostlinného oleje to je již kolem 80 - 90 % energie. Doplňování je vhodné především u hubených, špatně krmitelných koní nebo u koní v těžkém tréninku, kteří musí k pokrytí svých energetických potřeb přijmout velké množství jádra. Při krmení tukem může být dávka jádra snížena se zvyšujícím se množstvím přidaného oleje.

Rozklad tuků se uskutečňuje na počátku tenkého střeva po emulgaci žlučovou kyselinou. Následně jsou tuky působením lipázy štěpeny převážně na mastné kyseliny a monoglyceridy, které jsou vstřebávány. Tuk se využívá buď přímo na energii, nebo je uložen v tukové tkáni ve formě triglyceridů. Většina tuku je uložena v tkáni pod kůží, nebo v oblasti orgánů. Menší množství je uloženo přímo ve svalu, kde může být využit jako zdroj energie.


Tuky do krmné dávky lze dodávat několika způsoby:

Formou rostlinného oleje (nejčastěji kukuřičný a sojový) – obecně se doporučuje nekrmit více než 100 ml oleje na 100 kg živé váhy. Jelikož oleje neobsahují žádné vitamíny a minerály, může při krmení většího množství (500 ml a více) docházet k živinové nerovnováze. S podávaným olejem je vhodné do krmné dávky doplnit i vitamín E jako antioxidant. Důležité je zvyšovat podávané množství postupně minimálně během dvou až tří týdnů. Maximální výhody plynoucí z krmení oleje nastávají dva až tři měsíce od začátku krmení. To umožní dostatek času pro metabolické adaptace a zajištění výhod suplementace tuku, když ho je zapotřebí. I když můžeme začít krmit kdykoliv, tak je ideálním obdobím začátek roku, kdy kůň začíná s tréninkem na sezónu.

Bohatým zdrojem jsou rýžové otruby - obsahují kolem 20 % tuku. To znamená, že jednomu šálku oleje (250 ml) odpovídá zhruba 1,8 kg rýžových otrub.

Využitím komerčních preparátů - obsahují zhruba 5 – 10 % tuku, mají vyvážený obsah všech živin a jsou obohaceny o potřebné antioxidanty.


Autor: Marcela Otrubová

vyzivazvirat.cz



Zákaznický servis

Kontaktujte nás na

Tel.: 777 568 552

obchod@vyzivazvirat.cz

Poslední články

Výrobci

    strom

    strom

    strom

    strom