Nejčastější onemocnění koní spojená s výživou II.

Nejčastější onemocnění koní spojená s výživou II.

Tento díl článku navazuje na předchozí, zabývající se nemocemi, u kterých je změna krmné dávky v podstatě nezbytná. U níže uvedených nemocí může úprava krmné dávky pomoci zmírnit potíže spojené s onemocněním, ovšem nelze tím nahradit často nutnou odbornou pomoc..

.

.

Letní vyrážka

.

Je to většinou opakující se problém vždy v teplém ročním období, kdy létá hmyz. Vzniká jako alergie na látky ve slinách hmyzu, které obyčejně koním nevadí, ovšem někteří jedinci mohou být přecitlivělí na jejich kousnutí a pak u nich nastává velmi silná imunitní odezva projevující se úporným svěděním. Nejčastěji mají koně vydřený ocas, hřívu, kohoutek, záď a hruď. Kromě jiných opatření jako je např. dekování, omývání a mazání ran, má velký vliv i výživa, která by měla být co nejpřirozenější. Krmná dávka by proto neměla obsahovat komponenty bohaté na bílkoviny jako je vojtěška, jarní pastva nebo sladový květ. Sníženo by mělo být i množství jadrných krmiv, pokud není nutné dodávat energii pro výkon nebo růst. Kůň by měl být pro hmyz co nejméně atraktivní a velké množství bílkovin v krmivu je kromě nadměrného pocení vylučováno i močí a hmyz tak přitahuje.

.

.

Zhoršená funkce jater

.

Problémy se správnou funkčností jater se týkají z větší části starších koní. Mohou se projevit žloutenkou, hubnutím, ztrátou chuti k jídlu, ale i neurologickými příznaky jako např. křeče. Je důležité tomuto faktu přizpůsobit krmnou dávku. Ta by měla zajistit dostatečné množství stravitelné energie a kvalitních, vysoce stravitelných bílkovin za současného podávání laktulózy (75–150g na 100kg živé hmotnosti). Dříve doporučovaná dieta se sníženým přísunem bílkovin a tuků se neukázala jako efektivní. V případě jaterní encefalopatie je však třeba omezit podávání velkého množství krmiv s vysokým obsahem bílkovin jako vojtěška, pivovarské mláto, soja, lněné semínko,.. Vhodná je kvalitní pastva cca 12 hod denně nebo seno ad libitum. Koncentrovaná krmiva je třeba krmit často a malými dávkami (minimálně 4-6 dávek, i během noci), z důvodu zabránění nárazovému hromadění produktů rozkladu bílkovin v játrech. Zároveň je důležitý dostatek energie v krmné dávce, aby bílkoviny nebyly použity jako energetický zdroj. Přidání rostlinného oleje do stravy je vhodné k zajištění stravitelné energie, doplnění esenciálních mastných kyselin a k vyrovnání možné malabsorbce tuků. Rutinní podávání 0,1ml/kg živé hmotnosti je vhodné pro většinu případů jaterní nedostatečnosti. Krmnou dávku je vhodné obohatit zejména o vitamíny rozpustné v tucích A,D,E,K a zinek. Významným přírodním hepatoprotektivem je sylimarin obsažený v bodláku Ostropestřci mariánském.

.

.

.

.

.

Artróza

.

Onemocnění kloubů patří mezi nejčastější příčiny kulhání koní, při kterých dochází ke změnám ve struktuře kloubní chrupavky. Povrch chrupavky přestává být hladký, a postupně může místy až zaniknout. Je to proces nevratný, postupně se zhoršující, který ovšem lze správným managementem koně udržet v přijatelném stavu. Správnou výživou je vhodné udržet koně štíhlého - čím je kůň těžší, tím je zatížení jeho kloubů a tlak na kloubní chrupavky větší. Základem krmné dávky bude objemné krmivo doplněné jádrem, minerálními doplňky, případně doplňky kloubní výživy dodávající potřebné látky k výživě kloubů a chrupavky:

.

MSM (methylsulfonylmethan) je látka rostlinného původu, sloužící v organismu jako zdroj síry. Má prokázané analgetické (tišící bolest) a antiflogistické(protizánětlivé) účinky. Používá se pro zmírňování obtíží způsobených degenerativními procesy pojivové tkáně, působící bolest pohybového aparátu a regeneraci svalů. Pozitivně ovlivňuje i rohovinu a srst.

.

Kyselina hyaluronová je přírodní polysacharid, složený z mnoha disacharidových jednotek. Může mít různou velikost podle počtu a prostorového uspořádání. Tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty a je součástí pojivových tkání v těle. Má silnou schopnost vázat vodu, proto slouží v tělní tekutině k tlumení nárazů. Může zmírňovat zánět a bolest.

.

Glukosamin sulfát má specifickou afinitu k chrupavčité tkáni, kde je zdrojem pro syntézu proteoglykanů (stavební složka chrupavky), inhibuje enzymy způsobující destrukci chrupavky a stimuluje chondrocyty.

.

Chondroitin sulfát je součástí kloubní chrupavky, konkrétně kloubní tekutiny. Zpomaluje degenerativní změny chrupavky, zmírňuje bolesti a záněty kloubů a zlepšuje jejich pohyblivost. V chrupavce dokáže vázat vodu a tím ji dodává pružnost.

.

Kolagen – zabraňuje katabolickému rozkladu chrupavkové hmoty, zlepšuje výživu chrupavky, stimuluje regenerační a rekonstrukční procesy v kloubech a udržuje zdravou kolagenní matrici v kloubech.

.

Hořčík – je ze 70% součástí kostní a svalové tkáně. Nadměrný přísun hořčíku potlačuje růst mladých koní, zvláště pří nedostatku vápníku a fosforu. Naopak nízký příjem je spojen se se sníženou aktivitou buněk podílejících se na stavbě kostí. Takový kůň může mít zvýšenou dráždivost až svalové křeče. K velkým ztrátám hořčíku dochází během intenzivního tréninku. Zdrojem hořčíku je zelená píce, protože hořčík je důležitý stavební prvek chlorofylu, zeleného barviva v rostlinách.

.

Mangan, zinek, měď – patří mezi nejdůležitější stopové prvky uplatňující se v souvislosti s pohybovým aparátem. Zinek současně s nedostatkem mědi se může podílet na vzniku vývojových ortopedických onemocnění. Mangan je známý jeho funkcí při utváření kostí a pojivových tkání.

.

Vitamín E, selen – působí jako antioxidanty chránící tkáně před volnými radikály.

.

.

Obstrukce (ucpání) jícnu

.

Nepatří přímo mezi onemocnění, ale téměř vždy souvisí s chybnou technikou krmení. Často může být příčina podávání nenamočených nebo špatně namočených sušených cukrovarských řízků i v malém množství. Další příčinou může být spolknutí příliš velkých kusů řepy nebo mrkve. Okopaniny by měly být zkrmovány celé, aby koně byli přinuceni k důkladnému žvýkání. Pokud je nakrájíme na malé kousky, které lze přímo polykat můžou působit poruchy při průchodu jícnem, kvůli nedostatečnému zpracování v ústní dutině.

.

.

.

Autor: Marcela Otrubová, redakčně upraveno

vyzivazvirat.cz

.

.

.

Líbil se Vám článek? Doporučte ho Vašim přátelům!

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:

Poslední články

Výrobci

    strom

    strom

    strom

    strom